HaberlerİranKuzey AmerikaOrtadoğu

Yeni Ortadoğu doğmak üzeredir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, ABD’nin yeni başkanına tavsiyede bulunarak, “Doğmakta olan yeni Ortadoğu’yu tanı’’ dedi.

İslam Konferansı Örgütü Başkanı Abdullah Vad’ı karşılamak için dün akşam Mehrabad Havaalanında bununan ve gazetecilerin sorularına yanıtlayan Mutteki, “Amerika’nın yeni iktidarı, doğmakta olan yeni Ortadoğu’yu tanımalı” diyerek, Ortadoğu’ya yönelik geleneksel bakış açılarının yararsız olduğunu ve hiçbir yere varılamayacağını belirtti.

Mutteki, “Geçen sekiz yılda ABD’nin politikaları yanlıştı ve bundan dolayı dünyanın çeşitli yerlerinde ve özellikle Ortadoğu’da bu yönelik yeni bir bakış açısının meydana gelmesini sebep olmuştur. Bu ülkenin yeni yönetimi bunu anlamalı.”şeklinde konuştu.

Bu yeni bakış açısı ABD’nin eski politikalarını kabul etmeyeceğini belirten Mutteki, Obama’nın kendisinin de eleştirdiği ve itirafta bulunduğu ABD’nin eski politikalarını hatırlatmakla, bu husus ABD halkının menfaatini temin eden ve başka ülkeleri rahatsız etmeyen yeni politikaların ortaya konulmasına yardımcı olacağını kaydetti.

ABD’nin yeni yönetimine karşı İran’ın politikası ne olacağı sorusuna Mutteki, “Amerika’nın yeni politikası ne olacağına bakmamız lazım”şeklinde yanıt verdi.

İran’ın ABD yeni yönetimine bakış açısının sorulması üzerine, Mutteki, İran’ın ‘’ Bekle, gör’’ politikası izleyeceğini ifade etti.

Başa dön tuşu
Bugün 11 Ağustos 2026 (54) içerik yüklenmiştir.