*Zalim (a.s.zulm’den); Zulüm olan inanç, söz, fiil ve davranışları işleyen kimseye denir. Kur’ân’da zalim kelimesi tekil ve çoğul şekliyle (zâlîmin…
Devamını Oku »Z
Z
ZEBÛR 4/ en-Nisâ -163- Biz Nûh’a ve ondan sonra gelen Peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik. İbrâhîm’e, İsmâîl’e, İshâk’a, Ya’kûb’a,…
Devamını Oku »ZEKÂT (*) *Zekât (a.i.); 1-Nisâb miktarı mala, paraya sahib olan Müslümanın kırkta birini fakirlere sadaka vermesi ve bu verilen sadaka.…
Devamını Oku »30/ ER-RÛM -39- Şunu unutmayın:Başkalarının mallarıyla artış sağlasın diye fâize verdiğiniz para, zâhiren fazlalaşsa da indallâh(ALLÂH’ın nezdinde) artmaz. Ama ALLÂH’ın…
Devamını Oku »9/ ET-TEVBE -60- Sadakalar ancak şunlar içindir: Fakirler, yoksullar, o işte çalışan görevliler, müellefe-i kulûb (kalbleri İslâm’a ısındırılacaklar), köleler, borçlular,…
Devamını Oku »*Zekeriyyâ-aleyhisselâm- Hazreti Meryem’in teyzesinin kocası idi. Hazreti Meryem’in Beyt-i Makdis’te bakımını Zekeriyyâ Peygamber üstlenmişti. (Diyânet) – Zekeriyyâ-aleyhisselâm-, Süleyman-aleyhisselâm-‘ın neslindendir. Tevrât…
Devamını Oku »KUR’ÂN-I KERÎM’DE İSİMLERİ ZİKROLUNANLAR: 1- Âzer 6/ el-En’âm -74- İbrâhîm babası Âzer’e demişti ki: Sen putları ilâh mı ediniyorsun? Doğrusu…
Devamını Oku »Açıklama: 1. ‘Zıhâr’, bir kimsenin eşine, ‘Sen bana anamın sırtı gibisin’ demek sûretiyle onu kendisine haram kılması demektir. Câhiliye döneminde…
Devamını Oku »ZİKİR (*) *Sözlükte; ‘anmak, hatırlamak, yâd etmek’ anlamına gelen zikir, ıstılahta, Allâh’ı anmak ve hatırlamak, O’nu unutmamak ve gaflet halinde…
Devamını Oku »2/ EL-BAKARA -152- O hâlde Beni zikredin, Ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin de nankörlük etmeyin.
Devamını Oku »4/ en-Nisâ -16- Sizlerden zina edenlerin her ikisine de eziyyet edin. Eğer onlar tevbe edip kendilerini ıslah ederlerse onlardan vazgeçin.…
Devamını Oku »4/ EN-NİSÂ -118-119- ALLÂH o şeytâna lânet etti. Ve o da: “Elbette Senin kullarından belirli bir pay alacağım, onları mutlaka…
Devamını Oku »65/ et-Talâk -7- İmkânı geniş olan, nafakayı imkânına göre versin. Rızkı dar olan da, ALLÂH’ın ona verdiğinden (o ölçüde) harcasın.…
Devamını Oku »dilediğini doğru yola getirir. Hayır olarak yaptığınız her harcama sâdece kendiniz içindir. Zâten siz ALLÂH rızâsını aramaktan başka bir gâye…
Devamını Oku »*Zulüm; sözlükte bir şeyi kendine mahsûs yerinden başka bir yere koymak, noksan yapmak, sınırı aşmak, doğru yoldan sapmak, meyletmek, hakkını…
Devamını Oku »18/ el-Kehf -83- Bir de sana Zül-karneyn’den soruyorlar. De ki: Size ondan bir hâtıra okuyacağım. 84- Gerçekten Biz onu (Zül-karneyn’i)…
Devamını Oku »21/ EL-ENBİYÂ -85- İsmâîl, İdrîs ve Zü’l-Kifl’i de (hatırla). Onların hepsi de sabredenlerdendi. 86- Onları da rahmetimizin içine aldık. Onlar…
Devamını Oku »24:27. Ey îman edenler! Kendi evinizden başka evlere, geldiğinizi fark ettirip ev halkına selam vermedikçe girmeyin. Bu sizin için daha…
Devamını Oku »11:113. Zulmedenlere meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allâh’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım da edilmez.
Devamını Oku »Zaman mefhumu insanın fiil, ibâdet ve davranışlarıyla iç içedir. Bu yönüyle zamansözlükte devir, çağ, mevsim, ay, hafta, gün, saat, mehil,…
Devamını Oku »10/ Yûnus -61- Hangi işi yaparsan yap, Kur’ân’dan ne okursan oku, ne işte çalışırsan çalış, unutmayın ki, siz ona dalıp…
Devamını Oku »23/ el-Mü’minûn -1-2- Hakikat felâh buldu o mü’minler ki onlar, namazlarında huşû’ludurlar, 3- Onlar ki, bîyhude işe, boş lafa bakmazlar.…
Devamını Oku »